Boerenkrijg

Boerenkrijg
Guerre des Paysans
Onderdeel van Franse Tijd in België
Boerenkrijgstandbeeld te Hasselt, België, opgericht in 1898 (foto nov. 2004)
Datum 12 oktober 17985 december 1798
Locatie Zuidelijke Nederlanden
Resultaat Franse (republikeinse) overwinning
Strijdende partijen
Brigands Frankrijk
Leiders en commandanten
Emmanuel Jozef van Gansen
Jan Cornelis Elen
Pieter Corbeels
Emmanuel Rollier
Juliaan Rollier
Albert Meulemans
Michiel van Rompay
Antoine Constant
Frans Segers
Jan-Baptist Eeckhoudt
Charlepoeng
Willem Huveneers
Claude-Sylvestre Colaud
Jean-François Micas
Henri Antoine Jardon
François Barthélemy Beguinot
Claude Rostollant
Louis Cyriac Striffler

De Boerenkrijg, ook Beloken of Besloten tijd geheten, was een opstand in 1798, tijdens de Franse tijd, van de landelijke bevolking tegen het door de Fransen in de Zuidelijke Nederlanden gevestigde staatsgezag. De opstand vond zijn oorzaak in de misnoegdheid over de aantasting van aloude gewoontes, rechten en voorrechten, in het bijzonder over de antikerkelijke politiek met de sluiting van kerken en vervolging van priesters. De wet van 5 september 1798 op de algemene dienstplicht in het Franse leger was de druppel die de emmer deed overlopen. De opstandelingen hadden als leuzen Voor Outer en Heerd ("voor altaar en haard", dit betekent: "voor Kerk en gezin") en ook Vivat de Keizer, omdat ze hoopten op een herstel van het Oostenrijks bestuur. Ze werden door de Fransen brigands (struikrovers) genoemd.

De repressie door het Franse regime was bijzonder hard. Vergeleken met de vele honderdduizenden doden bij de opstand in de Vendée enkele jaren voordien was de Boerenkrijg slechts een schermutseling. Eind 1798 was het verzet al over zijn hoogtepunt heen, hoewel het op sommige plaatsen nog tot 1799 werd voortgezet. De opstand was in feite al na twee maanden met geweld de kop ingedrukt.

Later werd de opstand geromantiseerd als een belangrijke gebeurtenis in de Belgische natievorming en vervolgens in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd in de Belgische staat.


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne