Capital de risc

Assortit de monedes nord-americanes

El capital de risc és l'activitat financera consistent a aportar capitals a mitjà i llarg termini, però sense voluntat de permanència il·limitada, a empreses que presenten dificultats per accedir a altres fonts de finançament. L'objectiu és que amb l'ajuda del capital de risc, l'empresa augmenti el seu valor i una vegada madurada la inversió, el capitalista es retiri obtenint un benefici.[1][2]

L'inversor de risc busca prendre participació en empreses que pertanyin a sectors dinàmics de l'economia, dels que s'espera que tinguin un creixement superior a la mitjana. Una vegada el valor de l'empresa s'ha incrementat prou, els fons de risc es retiren del negoci consolidant la seva rendibilitat. Les principals estratègies de sortida que es plantegen per a una inversió d'aquest tipus són:

  • Venda a un inversor estratègic.
  • IPO (Oferta pública inicial) de les accions de la companyia.
  • Recompra d'accions per part de l'empresa.

Exemples d'aquest tipus d'aportacions han estat la compra de les companyies Amadeus Arxivat 2007-09-29 a Wayback Machine. o Cortefiel per part d'entitats de capital de risc. Les entitats de capital de risc són societats o fons mercantils que realitzen aquesta activitat i estan reconegudes com a tal, per haver estat legalment enregistrades. A més de les societats i fons, es consideren entitats de capital de risc les societats gestores. Són societats anònimes que porten la gestió d'un fons, ja que aquest, per no tenir personalitat jurídica, no pot operar per si mateix. També poden portar la gestió d'una societat, si aquesta li encarrega. Les entitats de capital de risc tenen una regulació legal específica, en gran part, per un règim fiscal bastant favorable.

  1. «capital de risc». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. «Capital de risc». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne