Empresa emergent

Festa del personal del departament de joguines d'Amazon l'estiu del 2000, amb Jeff Bezzos al centre de la foto
Esquema del cicle Lean StartUp, una metodologia per accelerar el creixement de start-ups

Una empresa emergent[1] (en anglès, start-up) és una empresa de creació recent que, generalment, es troba en una fase de desenvolupament de producte i cerca de mercats.[2] Són empreses que es dediquen a crear quelcom nou en condicions d'extrema inseguretat.[3]

Tot i que les empreses emergents poden dedicar-se a qualsevol sector, generalment el terme es relaciona amb empreses d'alt creixement, associades a noves tecnologies o models de negoci innovadors. El terme va esdevenir popular internacionalment durant la bombolla tecnològica d'internet, on es van crear moltes empreses punt-com.

Tot i l'alt risc que representen aquestes empreses, resulten molt atractives per als inversors, que busquen projectes amb un alt potencial de rendibilitat que poden proporcionar mercats en creixement i la diferenciació a través del desenvolupament i aplicació de nova tecnologia. Les empreses emergents tenen una gran importància en el creixement i la innovació de determinats sectors, com les tecnologies de la informació i la comunicació (informàtica, programari, telecomunicacions i internet) o la biotecnologia. Moltes obtenen fons en comunicar els seus projectes a través d'un pla d'empresa amb el que proven de captar inversions de àngels inversors o fons de capital de risc o capital llavor.

La importància de les empreses emergents per al creixement ha fet que les polítiques industrials i d'innovació hagin provat de promoure'ls mitjançant mecanismes de finançament com ajuts i subvencions o fons de capital de risc públics. Aquestes accions acostumen a estar complementades amb un suport a la transferència de tecnologia i l'oferiment d'altres serveis de valor afegit mitjançant vivers d'empreses i parcs científics i tecnològics.

  1. «Empresa emergent». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 2 juny 2019].
  2. «¿Por qué estudiar un máster en creación de Startups por internet?». Arxivat de l'original el 2020-09-24. [Consulta: 29 setembre 2020].
  3. Mathews, Brian «Pensar com una empresa emergent. Un llibre blanc per inspirar l'esperit empresarial a la biblioteca». Item: revista de biblioteconomia i documentació, 0, 56, 2012. ISSN: 1699-521X.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne