Fiscalitat

La fiscalitat es refereix a dues coses: la primera fa esment a la legislació fiscal entesa com el conjunt de les lleis i de les normes que es refereixen als impostos, la segona és el sistema fiscal, conjunt d'instruments establerts per les administracions per regular l'obtenció de recursos econòmics provinents especialment de la recaptació d'impostos.[1]

Tant els sistemes com el corpus legislatiu tributari canvien al llarg del temps i són inspirats de manera molt diferent segons la ideologia dels partits governants, de manera que actualment les diferències en la política fiscal és un dels principals trets diferenciadors entre els partits conservadors i progressistes.

En els Països Catalans, tant pel que fa a la legislació com al sistema fiscal, hi ha una gran diversitat. D'una banda la Unió Europea marca unes directrius per als Estats membres i per tant que només afecten Andorra en la part que s'arribi a pactes entre les dues parts. A més els estats francès, espanyol i Italià (L'Alguer) tenen una fiscalitat pròpia. Dins de l'àmbit de les seves competències tenen capacitat o no de crear o gestionar tributs les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó, País Valencià i Illes Balears i a més la Regió Autònoma de Sardenya. A Andorra la seva Constitució determina que les atribucions de competències tributàries es reparteixen entre els comuns (municipis) i el govern andorrà.


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne