Kashyapa

Infotaula personatgeKashyapa

Estàtua de Kashyapa a l'Índia Modifica el valor a Wikidata
TipusRishi Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiahinduisme Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAditi, Vinata, Diti, Kadru, Danu (hinduisme), Surasa (en) Tradueix, Krodhavasa (en) Tradueix i Kamadhenu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MareKalā (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareMarichi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsGaruda, Aruṇa (en) Tradueix, Vamana, Takshaka (en) Tradueix, Indra, Āditya, Varuna, Surya, Agni, Chandra, Hiranyaksha, Hiranyakashipu, Apsara, Holika, Mayasura i Vāyu Modifica el valor a Wikidata

En el marc de l'hinduisme, Kashyapa fou un antic savi, que esdevingué un dels saptarxis ('set savis') i el progenitor de tota la humanitat.

Un cap xinés esculpit en fusta representa Kashyapa; dinastia tang (618-907)

Els altres saptarxis eren:

  • Atri,
  • Vasishtha,
  • Vixua Mitra,
  • Gotama Rixi,
  • Yamadagni,
  • Baraduaja[2]
L'avatar Vamanadev (fill de Rixi Kashyapa amb Aditi) a la cort del rei Bali
El avatara Varaja mata a Hiraniakxa

En devanagari s'escriu कश्यप i caśiapa ensànscrit.

Segons la mitologia hindú, era el pare dels deva, asura, naga i de tota la humanitat. és consort d'Aditi, amb qui és pare d'Agni, els Aditia, i el més important: del déu Vixnu, que nasqué amb el nom de Vamana (l'avatar nan), com a fill d'Aditi, en el setè manu antara.[3] Amb la seua segona esposa, Diti, va tenir els daitia (dimonis). Diti i Aditi eren filles del rei Dakxa Prajapati i germanes de Dakxaiani (esposa del poderós asceta Xiva). Kashyapa rebé el món de mans de Paraxurama, que l'havia conquistat en matar el rei Kartaviria Arjuna, i des d'aquest moment la Terra s'anomena Kashyapi.

Hi ha un Kashyapa autor del tractat Kashiapa Samhita (o Braddha Yivakíia Tantra), que es considera un llibre de referència clàssic sobre l'Aiurveda, sobretot pediatria, ginecologia i obstetrícia.[4][5][6]

Se suposa que hi hagué diversos Kashyapa i que el nom indica l'estatus i no un individu.

  1. Vegeu l'entrada Kaśyapa, abans de la meitat de la segona columna de la pàg. 265 Arxivat 2018-10-22 a Wayback Machine. en el Sanskrit-English Dictionary del britànic Monier-Williams (1819-1899).
  2. Habitants dels mons», del Mahanirvana Tantra, traduït per Arthur Avalon (John Woodroffe n'escrigué la introducció i el prefaci el 1913): «Els rixi són vidents que saben, i pel seu coneixement són els creadors de shastra i veuen tots els mantres. El terme rixi prové de l'arrel rish: «Rishati-prapnoti sarvvanga mantranga gnanena pashiati sangsaraparangva», etc. Los set grans rixis del primer manuantara foren:
  3. «Llista dels varis Manu i Manwantara», del Vixnupurana, traduït per Horace Hayman Wilson (el 1840), llibre 3, capítol 1, 265: «Vixnu, pel desig dels déus, nasqué com un nan, Vamana, fill d'Aditi i Kaśiapa; ell demanà almoina al rei Bali, que li prometé que li donaria el que volgués, malgrat que Śukra, el guru dels daitia, l'avisà d'amb qui tractava. El nan li demanà només la terra que pogués ocupar amb tres passes. Quan Bali hi accedí, el nan cresqué fins a ocupar tot l'univers. Tanmateix, en ser adorat per Bali i Prajlada (ancestre de Bali), ell els concedí la sobirania sobre Patala».
  4. Kashyap Samhita, traduït pel professor P. V. Tewari.
  5. Q7 IndianMedicine.nic.in] (pregunta 7).
  6. Els principals texts clàssics sobre els principis de la medicina hinduista són:

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne