LNB-LNBF

LNB της ζώνης K u με ακάλυπτες και τις δύο πλευρές του.

Το μπλοκ μετατροπέα χαμηλού θορύβου (LNB) είναι η συσκευή λήψης που είναι τοποθετημένη στα δορυφορικά πιάτα τα οποία χρησιμοποιούνται για λήψη δορυφορικής τηλεόρασης απ' ευθείας εκπομπής. Η συσκευή αυτή συλλέγει τα ραδιοκύματα που προέρχονται από το δορυφόρο και προσπίπτουν πάνω στο πιάτο και τα μετατρέπει στη συνέχεια σε ηλεκτρικό σήμα. Το ηλεκτρικό αυτό σήμα αποστέλλεται μέσω καλωδίου στον δορυφορικό δέκτη, που βρίσκεται μέσα στο κτίριο. Ονομάζεται επίσης μπλοκ χαμηλού θορύβου, [1] [2] μετατροπέας χαμηλού θορύβου (LNC-Low Noise Converter) ή ακόμη και κάτω μετατροπέας χαμηλού θορύβου (LND-Low Noise Downconverter)[3]. Η συσκευή μερικές φορές ονομάζεται λανθασμένα και ενισχυτής χαμηλού θορύβου (LNA). [4]

Το LNB είναι ένας συνδυασμός ενός ενισχυτή χαμηλού θορύβου, ενός μετατροπέα συχνότητας (μίκτη), ενός τοπικού ταλαντωτή και ενός ενισχυτή ενδιάμεσης συχνότητας (IF). Χρησιμεύει ως το μπροστινό μέρος του RF τμήματος του δορυφορικού δέκτη. Λαμβάνει τα μικροκυματικά σήματα του δορυφόρου, που συλλέγονται από το πιάτο, τα ενισχύει και τα μετατρέπει σε χαμηλότερες συχνότητες, την ενδιάμεση συχνότητα (IF). Αυτή η προς τα κάτω μετατροπή της συχνότητας, δίνει τη δυνατότητα να μεταφερθεί το σήμα στον εσωτερικό δέκτη δορυφορικής τηλεόρασης, χρησιμοποιώντας ένα σχετικά φθηνό ομοαξονικό καλώδιο. Εάν το σήμα παρέμενε στην αρχική του μικροκυματική συχνότητα, θα απαιτούσε για τη μεταφορά του μια ακριβή και μη πρακτική γραμμή κυματοδηγού.

Το LNB είναι συνήθως ένα μικρό κουτί στερεωμένο στην εστία του πιάτου (αν και ορισμένοι τύποι πιάτων έχουν το LNB στερεωμένο πάνω ή πίσω από τον ανακλαστήρα). Συγκρατείται στη θέση του με έναν ή περισσότερους βραχίονες, που λέγονται και βραχίονες τροφοδοσίας, που βρίσκονται μπροστά από τον ανακλαστήρα του πιάτου. Ο τρόπος αυτός στερέωσης δημιουργεί κάποια προβλήματα, που αντιμετωπίζονται από τα πιάτα τύπου offset. Το μικροκυματικό σήμα που ανακλάται από το πιάτο συγκεντρώνεται στην εστία του, όπου το λαμβάνει μία χοανοκεραία (feedhorn) που είναι τοποθετημένη πάνω στο LNB και τροφοδοτεί έναν κυματοδηγό. Μία η περισσότερες μεταλλικές ακίδες είναι στερεωμένες μέσα σε αυτόν και προεξέχουν από την εσωτερική επιφάνεια του, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Αυτές είναι τοποθετημένες σε ορθή γωνία μεταξύ τους και ενεργούν ως κεραίες, τροφοδοτώντας το σήμα σε μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος που βρίσκεται μέσα στο θωρακισμένο κουτί του LNB για περεταίρω επεξεργασία. Το σήμα εξόδου ενδιάμεσης συχνότητας (IF) του LNB, που είναι χαμηλότερης χαμηλότερης συχνότητας, εμφανίζεται σε μία ή περισσότερες εξόδους που βρίσκονται πάνω στο κουτί του LNB. Στις εξόδους αυτές συνδέεται το ή τα ομοαξονικά καλώδια που οδηγούν το σήμα στο δέκτη, όπως θα δούμε παρακάτω.

Αποσυναρμολογημένο LNBF. Τα ραδιοκύματα που συλλέχθηκαν από το πιάτο, καταλήγουν στην κεραία χοάνης και από τον κυματοδηγό που συνδέεται στην έξοδό τηςοδηγούνται στην οπή που φαίνεται στο κέντρο. Οι ακίδες που είναι ορατές στην πάνω και την αριστερή πλευρά της οπής προεξέχουν από την εσωτερική επιφάνεια κυματοδηγού και λειτουργούν ως κεραίες για τη λήψη του σήματος, μετατρέποντάς το σε εναλλασσόμενα ρεύματα ραδιοσυχνοτήτων που στη συνέχεια επεξεργάζονται από τα κυκλώματα της πλακέτας. Το σήμα εξόδου που είναι χαμηλότερης συχνότητας, μετά την κάτω μετατροπή του, το παίρνουμε από τους κοννέκτορες ομοαξονικών καλωδίων που φαίνονται στο κάτω μέρος
Εγκάρσια τομή ενός μετατροπέα χαμηλού θορύβου.
Εικόνα της ακίδας της κεραίας και της χοανοκεραίας ενός μετατροπέα χαμηλού θορύβου.

Το LNB παίρνει την ισχύ που χρειάζεται για τη λειτουργία του, από το δορυφορικό δέκτη ή το αποκωδικοποιητή, χρησιμοποιώντας το ίδιο ομοαξονικό καλώδιο που μεταφέρει τα σήματα από το LNB στον δορυφορικό δέκτη (που στο εξής θα τον αποκαλούμε και απλώς δέκτη).

Ένα αντίστοιχο εξάρτημα, που ονομάζεται block upconverter (BUC), χρησιμοποιείται στους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς άνω ζεύξης (uplink) για τη μετατροπή της ζώνης των τηλεοπτικών καναλιών στη συχνότητα άνω ζεύξης μικροκυμάτων, που στέλνεται από τη γη προς το δορυφόρο.

  1. «Glossary of Satellite Terms». Satnews.com. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2011. 
  2. Calaz, R A. An Introduction To Domestic Radio TV And Satellite Reception CAI (2002) pp119
  3. Bains, Geoff. "Getting The Most Out Of An LNB" What Satellite & Digital TV (November, 2008) pp50-51
  4. «Satellite Glossary». SatUniverse.com. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2011. 

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne