Maltatge

Gra d'ordi maltat

El maltatge és un procés aplicat als grans de cereal, on aquests grans es fan germinar i s'assequen després de la germinació del gra per fabricar malt.[1] L'ordi és el cereal maltat més comú.[2]

El malt intervé en la fabricació cervesa, whisky, vinagre de malt i altres begudes. Durant el maltatge, la humitat activa enzims que converteixen el midó del gra en sucres senzills, més interessants per a la jove planta. El maltatge concerneix aturar aquest procés natural al moment idoni per l'ús que se'n vol fer.

El procés de maltatge es fa de la següent manera:[3]

  • Els grans frescs (després d'haver-los netejat i classificat segons la mida) es renten i amaren, hidratant-se fins que comença la germinació.
  • Se'ls proporciona un grau d'humitat constant per promoure la germinació i el creixement del germ. És important l'aireig, que hi hagi oxigen per a la respiració i per a l'activació dels enzims que modifiquen l'estructura de l'endosperma del gra, degradant macromolècules (polisacàrids estructuras, proteïnes i midó). Aquesta germinació s'inicia i es regula per part de les gibberel·lines, hormones sintetitzades en l'embrió del gra.[4]
  • Es deixa créixer l'arrel del gra fins a una longitud similar a la que té la llavor, o una mica menys. Aquest procés triga de quatre a sis dies per al gra d'ordi.
  • Després d'això, el malt verd és assecat fins que el contingut d'humitat sigui sota el 6%.[5] Normalment es fa una primera etapa d'assecat a temperatures creixents fins 75 °C, on s'aconseguiex reduir la humitat del most. En una segona etapa de curat el gra s'escalfa, quan és necessari, a temperatures més altes per desenvolupar gustos, aromes i colors produint-se, entre d'altres la reacció de Maillard. Segons el tipus de malt que es vol obtenir, s'asseca amb temperatures i velocitats diferents. El combustible i el fum poden influir en el gust del producte acabat.
  1. «Maltatge». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «malta». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
  3. Casal, Joaquim; Clotet, Ramon. Operacions unitàries de la indústria alimentària. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 1995, p. 312-313. ISBN 9788472832800. 
  4. «TEMA 16. Elaboració de la cervesa». Biotecnologia Alimentària. Universitat de Barcelona. [Consulta: 4 agost 2019].
  5. «The Oxford Companion to Beer Definition of kilning» (en anglès). [Consulta: 21 febrer 2021].

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne