Pasokificare

Declinul popularității PASOK în anii 2010 a dus la crearea termenului de pasokificare.

Pasokificarea este declinul partidelor politice de centru-stânga și social democrate în țările europene și occidentale în timpul anilor 2010, și acompaniat de ascensiunea partidelor naționaliste, și populiste de stânga și dreapta.[1][2] În Europa, numărul de voturi pentru partidele social democrate a fost la cea mai mică rată din ultimii 70 de ani în 2015.[3]

Termenul își are originea de la partidul grec PASOK, care a înregistrat o pondere în scădere a voturilor la alegerile naționale—de la 43,92% în 2009 la 13,18% în mai 2012, la 12,28% în iunie 2012 și 4,68% în 2015 — din cauza gestionării proaste a crizei datoriilor guvernamentale grecești și a implementării măsurilor dure de austeritate.[4][5] Simultan, partidul de stânga anti-austeritate Syriza a înregistrat o creștere a cotei de voturi și a influenței.[6] De la declinul PASOK, termenul a fost aplicat unor declinuri similare pentru alte partide social-democrate și de a treia cale.

În anii 2020, SPD care a câștigat alegerile federale germane din 2021, Partidul Laburist și PASOK-KINAL au avut rezultate bune în sondajele pentru viitoarele alegeri din Regatul Unit și Grecia au condus, respectiv, la discuții despre posibilitatea „depasokificării”,[7] „pasokificării inverse”, „ kinalificării”.[8]

  1. ^ „Why Labour is obsessed with Greek politics”. The Economist. . 
  2. ^ Henley, Jon. „2017 and the curious demise of Europe's centre-left”. The Guardian (în engleză). ISSN 0261-3077. Accesat în . 
  3. ^ „Rose thou art sick”. The Economist. . ISSN 0013-0613. Accesat în . 
  4. ^ Gary Younge (). „Jeremy Corbyn has defied his critics to become Labour's best hope of survival”Necesită înregistrare gratuită. The Guardian. 
  5. ^ Mark Lowen (). „How Greece's once-mighty Pasok party fell from grace”. BBC News. Accesat în . 
  6. ^ „Rose thou art sick”. The Economist. . 
  7. ^ Karakullukcu, Deniz (). „Depasokifikasyon: Yunanistan'da sosyal demokratlar geri mi dönüyor?”. Independent Türkçe. Accesat în . 
  8. ^ Karampelas, Polychronis (). „Is Kinalification a Thing? The Hope of a Post-Pasokification Comeback”. Europe Elects. Accesat în . 

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne