Programari de codi obert

El logo de l'Open Source I nitiative.

El programari de codi obert (en anglès open source software o OSS) és el programari el codi font i altres drets que normalment són exclusius per als que posseeixen els drets d'autor, són publicats sota una llicència de codi obert o formen part del domini públic. En les llicències compatibles amb l'Open Source Definition el propietari dels drets d'autor permet als usuaris utilitzar, canviar i redistribuir el programari, a qualsevol, per a qualsevol propòsit, ja sigui en la seva forma modificada o en la seva forma original.[1] Freqüentment el programari de codi obert es desenvolupa de manera col·laborativa i els resultats es publiquen a internet.[2] El programari és el millor exemple del desenvolupament del codi obert i es compara amb l'anomenat contingut generat pels usuaris.[3] L'expressió programari de codi obert va sorgir a partir d'una campanya de màrqueting per al programari lliure.[4] Un informe del Standish Group afirma que la incorporació dels models de programari de codi obert ha resultat en estalvis d'aproximadament 60 mil milions de dòlars per any als consumidors.[5]

El moviment del programari lliure va sorgir el 1983. El 1998, un grup d'individus van defensar la idea de canviar l'expressió free software (programari lliure) per open source software (programari de codi obert), a causa de l'ambigüitat del primer (en anglès, free significa tant gratis com lliure) i a l'atractiu del segon respecte a les empreses. Els desenvolupadors de programari poden optar per publicar el seu treball sota una llicència de codi obert, de manera que qualsevol pugui beneficiar-se'n. En general, aquest programari permet a les persones crear modificacions de programari, compatibilitzar-lo amb altres sistemes operatius o arquitectures de maquinari, compartir-lo amb altres persones i comercialitzar-lo.

L'Open Source Definition introdueix una filosofia pel que fa al codi obert, i a més defineix els termes d'ús, modificació i redistribució del programari de codi obert. Les llicències de programari atorguen als usuaris drets que d'una altra manera estarien reservats, per la llei de drets d'autor, als propietaris dels drets d'autor del programari. Hi ha diverses llicències de programari de codi obert compatibles amb l'Open Source Definition. La més popular i destacada és la GNU General Public License (GPL). Si bé la distribució de codi obert permet que el codi font d'un producte sigui accessible al públic, les llicències de codi obert possibiliten als autors acomodar aquest accés a gust.[6]

  1. St. Laurent, Andrew M.. Understanding Open Source and Free Software Licensing. O'Reilly Media, 2008, p. 4. ISBN 9780596553951. 
  2. Levine, Sheen S.; Prietula, Michael J. «Open Collaboration for Innovation: Principles and Performance». Organization Science, 25, 5, 30-12-2013, pàg. 1414–1433. DOI: 10.1287/orsc.2013.0872. ISSN: 1047-7039.
  3. William T. Verts. «Open source software». World Book Online Reference Center, 13-01-2008. Arxivat de l'original el 1 de gener de 2011.
  4. «Frequently Asked Questions». Open Source Initiative. Arxivat de l'original el 23 d'abril de 2006. [Consulta: 8 setembre 2008].
  5. Richard Rothwell. «Creating wealth with free software». Free Software Magazine, 05-08-2008. Arxivat de l'original el 8 de setembre de 2008. [Consulta: 8 setembre 2008].
  6. «Movimiento del software libre - Proyecto GNU - Free Software Foundation». www.gnu.org. [Consulta: 9 abril 2021].

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne