Macaco

Infotaula d'ésser viuMacaco
Macaca Modifica el valor a Wikidata

macaco de còfia Modifica el valor a Wikidata
Dades
Període de gestació165 dies Modifica el valor a Wikidata
Principal font d'alimentacióomnivorisme Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries1 Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePrimates
FamíliaCercopithecidae
SubfamíliaCercopithecinae
GènereMacaca Modifica el valor a Wikidata
Lacépède, 1799
Tipus taxonòmicSimia inuus
Nomenclatura
Sinònims
Inuus
Macacus Modifica el valor a Wikidata
Espècies
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Els macacos constitueixen un gènere (Macaca) de micos gregaris del Vell Món de la subfamília dels cercopitecins. Les 23 espècies de macacos habiten àrees de l'Àsia, el nord d'Àfrica i (en un cas) Gibraltar. Els macacos són principalment frugívors (mengen fruita), tot i que la seva dieta també inclou llavors, fulles, flors i escorça d'arbres. Algunes espècies, com el macaco menjacrancs, subsisteixen amb una dieta d'invertebrats i, a vegades, de petits vertebrats. De mitjana, els macacos de cua de porc meridional del sud de Malàisia mengen aproximadament 70 rates grosses a l'any.[2][3] Tots els grups socials macacos són matriarcals, disposats al voltant de femelles dominants.[4]

Els macacos es troben en diversos hàbitats a tot el continent asiàtic i s'adapten amb facilitat. Algunes espècies han après a conviure amb humans i s'han convertit en invasores en alguns entorns establerts per l'ésser humà, com l'illa de Maurici i el parc estatal Silver Springs Shores de Florida. Els macacos poden ser una amenaça per a la conservació de la fauna salvatge i per al benestar humà mitjançant el transport de malalties transmissibles i mortals. Actualment, les espècies invasores de macacos es manipulen amb diversos mètodes de control.

  1. Entrada «Macaca» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. Keach, Sean «Rat-eating monkeys in Malaysia stun scientists». The Sun, 22-10-2019. Arxivat 11 de juny 2021 a Wayback Machine.
  3. Guy, Jack «Rat-eating macaques could boost palm oil sustainability in Malaysia». CNN, 22-10-2019. Arxivat 11 de juny 2021 a Wayback Machine.
  4. Fleagle, John G. Primate Adaptation and Evolution. Academic, 8 març 2013, p. 123. ISBN 978-0-12-378633-3.  Arxivat 31 de maig 2024 a Wayback Machine.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne