Serpent

Infotaula d'instrument musicalSerpent
Tipuskeyed chromatic trumpets (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació Hornbostel-Sachs423.213 Modifica el valor a Wikidata
Un home tocant el serpentó: Gravat del Gabinetto Armonico pieno d'Instromenti, de Filippo Bonanni (Roma, 1723)

El serpent o erròniament denominat serpentó[1][2] és un instrument musical antic, rarament vist en l'actualitat. En un principi se l'hauria de classificar com un instrument de vent de fusta i de metall alhora, ja que, per una banda, la columna d'aire es fa vibrar directament amb els llavis i, per l'altra, té nou orificis per als dits [3] (amb els quals hom controla la nota que emet l'instrument) en lloc de vàlvules, que són de llautó. Per aquesta raó a l'esquema de Hornbostel-Sachs, de la classificació dels instruments, es col·loca al costat de les trompetes.

Per tant, és de vent metall i descendeix de la corneta, encara que no tingui un forat per al polze i també és un avantpassat llunyà de la tuba, passant per l'oficleide o figle. És un instrument aeròfon recobert a l'exterior amb cuir marró o negre, d'embocadura semiesfèrica, de tub llarg i corbat en forma de serp o S, d'aquí prové el seu nom.[4]

  1. «Serpent». Institut d'Estudis Catalans ; Editorial Moll, 2016. Arxivat de l'original el 2004-08-26. [Consulta: 27 setembre 2016].
  2. Ayats, Jaume. «El serpent, apunts de terminologia». Museu de la Música de Barcelona, 29-01-2018. [Consulta: 29 gener 2018].
  3. «serpentó». Gran Enciclopèdia Catalana. Grup Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 23 maig 2013].
  4. «Serpent». The Oxford Dictionary of Music. Oxford University Press. [Consulta: 28 març 2014].

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne