Fenilalanina

Infotaula de compost químicFenilalanina
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular165,079 Da Modifica el valor a Wikidata
Trobat en el tàxon
Estructura química
Fórmula químicaC₉H₁₁NO₂ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
C1=CC=C(C=C1)CC(C(=O)O)N Modifica el valor a Wikidata
SMILES isomèric

N[C@@H](CC1=CC=CC=C1)C(O)=O Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Densitat1,29 g/cm³ (a 20 °C, sòlid) Modifica el valor a Wikidata
PKa9,24 Modifica el valor a Wikidata
Punt de fusió283 °C Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata
Altres
amargor Modifica el valor a Wikidata

La fenilalanina és un α-aminoàcid que té per fórmula HO₂CCH(NH₂)CH₂C₆H₅. Per abreviar-se s'escriu Phe o la lletra F.[1] És un dels aminoàcids essencials.

Es classifica com a no-polar, ja que té una naturalesa hidrofòbica donada per la neutralització dels moments dipolars del grup fenil del radical. És elèctricament neutre i és un dels 20 aminoàcids utilitzats per la formació de proteïnes en els éssers vius. En aquests, està codificada per ADN. Els codons que la codifiquen són UUU i UUC.

Té una estructura que recorda a la dopamina, a l'epinefrina (adrenalina) i a la tirosina, de la qual és precursora, com també ho és del neutromodulador feniletilamina. Es troba a la naturalesa en diferents llocs, per exemple a la llet materna dels mamífers. S'usa en la indústria alimentària i es ven com a suplement nutricional pels seus coneguts efectes analgèsics i antidepressius.

  1. IUPAC-IUBMB Joint Commission on Biochemical Nomenclature. «Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides». Recommendations on Organic & Biochemical Nomenclature, Symbols & Terminology etc. [Consulta: 17 maig 2007].

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne